W sobotę w Ostrzeszowie odbył się konkurs na największą pyrę oraz najsmaczniejszą potrawę z ziemniaka. Kto wyhodował największe warzywo i jaką ma wagę?

W konkursie wzięli udział indywidualni rolnicy oraz przedstawicielki kilkudziesięciu Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Podczas wydarzenia nastąpiło głosowanie na pyry, które uczestnicy zgłosili wcześniej. Ziemniaki musiały pochodzić z tegorocznych zbiorów. 

Ważnym elementem eventu były również serwowane pyszne potrawy, których głównym składnikiem był ziemniak. Na potrawy również głosowano, a każda z nich mogła być przygotowana w dowolnej formie kulinarnej. Receptury oparto na pokoleniowych przepisach. Jak powiedział w wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, była to wspaniała okazja, by zaprezentować lokalne specjały szerokiej publiczności.

Tytuł najsmaczniejszej potrawy zdobyła Lokalna Grupa Działania w Ostrzeszowie. Ich specjałem okazały się tarte kluski z mięsem. Jury doceniło też barszcz biały na żeberkach i kopytka ze szpinakiem.

Ziemniaki to niesamowite warzywo, które ma szerokie zastosowanie. Oprócz tego jest niezwykle pożywne i zdrowe. To prawdziwe źródło witamin B1, B2, PP, C oraz E. Warto też wspomnieć o fitatach, czyli substancjach przeciwzakrzepowych. Może podczas jesiennej atmosfery warto sie pokusić o zrobienie soku z ziemniaka?

Zwycięska pyra

Głównym kryterium wielkości pyry była jej waga. Do konkursu zgłoszono dziewiętnaście ziemniaków, które ważono publicznie. Największa pyra wyrosła w Michałowie Drugim osiągając wagę 2022 g! Nagrodę w imieniu rodziny odebrała Kinga Włodarz. Drugie miejsce zajął ziemniak pana Jana Szukalskiego z Rososzycy o wadze 1512 g. Natomiast trzecie miejsce zdobyła pyra ważąca 1272 g, wyhodowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Potworowianki z Potworowa.

Laureaci konkursu otrzymali nagrody finansowe, dyplomy oraz wyróżnienia. Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.